• Verjongingssoep! Met pompoen in de anti ageing hoofdrol :)

    Posted on January 4, 2013 by in Recepten

    Biologische pompoensoep

    Je weet het misschien niet, maar pompoen is bere-gezond.
    Pompoen zit boordevol met gezonde stoffen zoals carotenoïden, deze hebben een belangrijke antioxidantwerking in je lichaam. Antioxidanten maken vrije radicalen (welke bv. ook huidveroudering kunnen veroorzaken) onschadelijk.
    Een van deze carotenoïden is Bèta-caroteen (dit zorgt voor de oranje kleur van de pompoen), Bèta-caroteen is een voorloper van vitamine A wat ons immuunsysteem ondersteunt en bijdraagt aan een mooie huid en goede ogen.

    Daarnaast bevat pompoen vele vitaminen, mineralen en vezels, terwijl het zeer weinig calorieën bevat. Dus als je wilt afvallen, is pompoen een sprookje. Het verzadigd je en is heerlijk van smaak.
    Al met al is het toevoegen van pompoen aan je voedingspatroon dus een mooie bijdrage aan je gezondheid!

    Onderstaand een recept voor een heerlijke maaltijdsoep, en is in een mum van tijd klaar.
    En voor de mensen die denken dat een pompoen moeilijk klaar te maken is, geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt! Onderaan dit recept leg ik uit hoe dit te doen.

    Ingredienten (voor ca. 4 borden)

    • 1 middelgrote oranje biologische pompoen (gewassen, ongeschild, in stukken gesneden*)
    • 3 middelgrote winterpenen (in stukjes gesneden)
    • 2 teentjes knoflook (geperst)
    • 2 grote uien (grof gesneden)
    • 1 klein Spaans pepertje (vers of gedroogd)
    • 1 liter biologische groente- of kippenbouillon
    • olijfolie
    • zeezout en zwarte peper

    Bereidingswijze

    • Zet een pan op matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in.
    • Doe er de ui, wortel, knoflook, het Spaanse pepertje en peper en zout in. Laat dit 10 minuten zachtjes op het vuur staan;
    • Voeg vervolgens de pompoen toe en giet de bouillon erbij. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat ongeveer 15 minuutjes op het vuur staan tot alles gaar is. De pompoen is gaar wanneer je er gemakkelijk met een vork doorheen kan prikken.
    • Pureer de soep met een staafmixer of doe het in de blender. Proef de soep en breng deze op smaak met kruiden naar wens.
    • Serveer de soep met een scheutje extra vierge olijfolie en een blaadje peterselie.

    *Hoe maak ik een pompoen schoon?Pompoen snijden

    Ik schil de pompoen zelf nooit, deze bevat namelijk ook veel gezonde stoffen en uiteraard scheelt het werk 😉
    Het is dus alleen een kwestie van snijden. Zorg dat je een grote snijplank hebt, een groot mes en dat je de pompoen stevig vast hebt.

    • Zet het grote mes in het midden van de pompoen en klief (uiteraard van je af snijden) deze in tweeën.
    • Schep de pompoenpitten en het vruchtvlees er uit. De pitten bewaren, hier kun je nog een lekkere snack van maken.
    • Vervolgens snijd je beide helften weer in tweeën, en ga door totdat je allemaal kleine stukjes hebt
    • That’s  it!