Optimaliseer je nachtrust: zo verminder je nachtelijk plassen

Optimaliseer je nachtrust: zo verminder je nachtelijk plassen



Wil je 's nachts minder vaak naar de wc hoeven, zónder dat je te weinig drinkt? Ontdek hoe je je vochtinname eenvoudig beter afpast op je bioritme, en waarom dit je nachtrust stukken verbetert.

Een goede kwaliteit nachtrust is voor iedereen belangrijk. Hou je ook zo van heerlijk dromen, maar word je slaap vaak verstoord door (vele) toiletbezoekjes ’s nachts? Hier kun je wat aan kunt doen! De oplossing ligt in de fascinerende wereld van je bioritme, ook wel circadiaans ritme genoemd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op je circadiaans ritme, hoe dit invloed heeft op je nieren en waarom dit belangrijk is bij het voorkomen van (vaak) plassen in de nacht. Oh, en wist je dat hoe snel je drinkt ook een rol speelt bij hoe vaak je er ’s nachts uit moet om te plassen? Lees gauw verder…
(Liever luisteren? Scroll dan gauw naar beneden om dit onderwerp te beluisteren in een item met Annick Adriaansz op Omroep Flevoland!)

Circadiaans ritme (bioritme) en je nieren

Je lichaam heeft een soort interne klok. Het heet het circadiaans ritme (of bioritme), afgeleid van het Latijnse woord 'circa een dag'. Het is als een natuurlijke 24-uurs cyclus die enorm belangrijk is voor allerlei lichaamsprocessen, zoals je slaap-waak cyclus, je hormoonafgifte en hoe je organen werken. Elke cel en orgaan heeft zo’n interne klok. Deze biologische klokken stemmen zich op externe signalen, zoals licht en donker.

 

Wat in dit geval extra interessant is: Je nieren zijn in het bijzonder voor die ritmes. In de eerste 10 uur nadat je wakker bent geworden, zijn ze op hun actiefst. Als efficiënte filters halen ze afvalstoffen en overtollig vocht uit je lichaam. Dat is het perfecte moment om flink wat vocht binnen te krijgen. Maar ná die eerste 10 uur neemt de activiteit van je nieren af. Ze worden dan wat minder efficiënt in het verwerken van vloeistoffen. Dit is eigenlijk een slim trucje (een natuurlijke aanpassing) om te voorkomen dat je 's nachts constant je bed uit moet om te plassen.


 Toch hebben veel mensen last van dat ze er in de nacht (vaak) uit moeten om naar de WC te gaan. Waardoor de kwaliteit van de nachtrust afneemt en ze zich minder fit voelen overdag. Heb jij dat ook of ken je zo iemand? Ontdek gauw deze interessante tips!

Het geheim van optimale hydratatie zónder ’s nachts naar de wc te hoeven

Om 's nachts minder vaak wakker te worden voor een toiletbezoek, helpt het om rekening te houden met drie dingen: wanneer je drinkt, hoeveel je drinkt én hoe snel je drinkt. Hier is waarom:

  1. Drink je meeste vocht overdag:
     Zorg ervoor dat je overdag goed drinkt. Start je dag direct met water drinken. Je hebt, als het goed is, immers de hele nacht geslapen en (waarschijnlijk) dus ook niet gedronken.  
     Als je overdag voldoende gehydrateerd blijft (de eerste 10 uur van je dag), is het verstandig om 's avonds je vloeistofinname te beperken. Probeer niet meer dan 150-240 milliliter vloeistof te drinken in de avonduren. Bij dorst drink je uiteraard wel.

    Veel mensen vergeten in de drukte overdag goed te drinken waardoor ze aan het einde van de dag gaan inhalen. Wanneer je bewuster met je hydratatiegedrag omgaat kun je dit voorkomen. Waterdrink-apps helpen hierbij. Of bijvoorbeeld een grote waterfles vullen met water en zorgen dat deze einde van de middag leeg is.

  2. Drink voldoende
     Wanneer je zorgt dat je overdag voldoende drinkt, voorkom je veel dorst ’s avonds (met nachtelijk plassen als gevolg). Maar hoeveel moet je dan precies drinken per dag? Dat is voor iedereen anders. Hou rekening met ca. 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht. Sport je intensief, dan heb je bijvoorbeeld meer nodig. Je kunt goed aan de kleur van je urine zien of je genoeg hebt gedronken. Wanneer je urine kleurloos is, dan zit je goed. Hoe donkerder je urine, hoe groter je vochttekort (en de kans op drinkbehoefte ’s avonds of ’s nachts en daarmee nachtelijk plassen).

    Veel mensen die vaak moeten plassen ‘besparen’ op drinken, om maar niet te vaak naar de wc te moeten. Voorkom dit. Je blaascapaciteit neemt hierdoor af waardoor je juist sneller moet plassen. Ook is de kans op vochttekort groot wat je gezondheid echt geen goed doet. Wanneer je structureel voldoende drinkt, past je blaas zich hier weer op aan. Wanneer je meer water drinken voor jou een goed idee is: geef je blaas even de tijd, in het begin zal je meer moeten plassen, maar daarna gaat dit weer over.
  1. Drink niet te snel
     De snelheid waarmee je iets opdrinkt, beïnvloedt de drang om te plassen. Wanneer je snel grote hoeveelheden drinkt, wordt er meer druk op je nieren uitgeoefend. Mechanoreceptoren (zenuwcellen die gevoelig zijn voor druk) registreren een snelle toename van vocht, dit resulteert vervolgens in een verhoogde urineproductie en vaker plassen.

    Het goede nieuws: dit werkt ook de andere kant op. Als je langzaam en geleidelijk drinkt, heeft je lichaam meer tijd om het vocht te verwerken en de nierfunctie te reguleren, wat weer resulteert in minder nachtelijke plasbeurten.
    Overdag maakt vaker plassen natuurlijk niet uit dus kun je gerust je glas water achterover slaan. Als je ’s avonds nog drinkt, dan helpt het om langzaam en in kleine slokjes te drinken. Nippen maar!

 

Minder plassen 's nachts: Wat wil ik onthouden?

Een goede nachtrust is van grote waarde voor je gezondheid en voor hoe je in je vel zit. Vaak ’s nachts moeten plassen kan de kwaliteit van je slaap verminderen en daarmee ook je energielevel en gemoed.

Door rekening te houden met het bioritme van je lichaam kun je overmatig plassen ’s nachts voorkomen. De eerste 10 uur na ontwaken zorgen voor je grootste vochtinname en het vocht dat je ’s avonds nog drinkt rustig opdrinken (nippen) helpen hierbij.

Hoewel het normaal is om af en toe 's nachts wakker te worden om te plassen, kunnen deze tips je helpen om toiletbezoekjes tot een minimum te beperken, zodat je 's nachts beter kunt doorslapen.

Ik hoop dat je hier al veel waardevols uit kunt halen! Heb je meer hulp nodig bij het verbeteren van je nachtrust? Ik help je graag verder.


Dit onderwerp liever beluisteren? Check dan onderstaand radio item met Annick hoe 's nachts minder te plassen...

Orthomoleculair therapeut Annick Adriaansz uit Lelystad geeft je tips waardoor je beter tot rust komt en minder naar de wc hoeft in de nacht.


 

Over de schrijver
Annick Adriaansz is eigenaar van JouwVitaliteitscoach.nl. Ze is specialist op het gebied van gezondheid en preventieve leefstijlgeneeskunde. Als gecertificeerd Orthomoleculair Therapeut, Hormoonbalans coach en Leefstijlcoach / Leefstijltherapeut helpt ze gepassioneerd cliënten het leiderschap over hun eigen gezondheid weer terug te geven.Binnen het bedrijfsleven verzorgt Annick vitaliteitstrainingen, vitaliteitslezingen en vitaliteitsworkshops, schrijft ze gezondheidsartikelen en blogs en doet ze consultancy op het gebied van gezondheidsprojecten.
Reactie plaatsen