Orthomoleculaire therapie is een geneeswijze die middels essentiële voeding- en leefstijlaanpassingen, eventueel aangevuld met natuurlijke middelen, helpt jouw doel te bereiken en je klachten te verhelpen.
Orthomoleculaire therapie is een geneeswijze die middels essentiële voeding- en leefstijlaanpassingen, eventueel aangevuld met natuurlijke middelen, helpt jouw doel te bereiken en je klachten te verhelpen.
Voor álle processen in het lichaam zijn voedingsstoffen nodig. Voor de aanmaak van je energie, voor je vetverbranding, voor soepele gewrichten en gezonde botten, voor een goed concentratievermogen, voor je spieropbouw, voor je hormoonbalans. In ál deze processen zijn stoffen als vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren essentieel.
Door onze huidige levensstijl en voedingspatroon krijg je deze stoffen vaak niet genoeg binnen. Tekorten en bepaalde leefstijlfactoren dragen bij aan het ontstaan (en terugkeren) van gezondheidsklachten en de ontwikkeling van chronische ziektebeelden.
Deze vorm van therapie richt zich op de relatie tussen voeding en leefstijl op gezondheid.
‘Orthomoleculair’ is samengesteld uit orthos (‘goed’ of ‘juist’) en moleculair (‘samenstelling van moleculen’).
Dat houdt in dat alle stoffen die normaal in het lichaam voorkomen, in optimale hoeveelheden aanwezig zijn, zodat alle lichaamsprocessen goed kunnen verlopen.
“Genezing met behulp van bewezen effectieve voeding- en leefstijlinterventies, waar nodig aangevuld met natuurlijke stoffen”
Orthomoleculaire therapie
Naast dat orthomoleculaire therapie werkt met natuurlijke en met lichaamseigen stoffen is er nog een verschil:
Reguliere geneeskunde gebruikt vaak een aanvalsstrategie. Bijvoorbeeld door chemische middelen in te zetten (medicatie), te bestralen en zieke delen van het lichaam weg te halen (opereren). Waardevol en onmisbaar bij bijvoorbeeld botbreuken, acute ontstekingen en infecties. Bij chronische klachten kan reguliere geneeskunde helaas niet altijd de oplossing bieden. Het verhelpen van aanhoudende vermoeidheid, overgewicht, diabetes 2 en prikkelbaar darmsyndroom zijn voorbeelden waar vaak op wordt vast gelopen. Gelukkig hoef je hiermee niet te blijven leven.
Orthomoleculaire therapie werkt met een balans-herstelstrategie. Er wordt gekeken naar de mogelijke oorzaken. Waaróm kan het lichaam niet genoeg energie aanmaken? Waaróm lukt het niet om vet te verbranden? Waaróm blijft de bloedsuiker niet in balans? Waaróm zijn de darmen geprikkeld? En het belangrijkst: wat hier aan te doen. Zodat het lichaam weer in balans kan komen en gezondheidsklachten verdwijnen.
Orthomoleculaire- en reguliere geneeswijzen werken daarom heel mooi aanvullend op elkaar.