Orthomoleculaire Therapie

Genezing op een natuurlijke manier

Orthomoleculaire therapie is een geneeswijze die middels essentiële voeding- en leefstijlaanpassingen, eventueel aangevuld met natuurlijke middelen, helpt jouw doel te bereiken en je klachten te verhelpen.

Tekorten geven gezondheidsklachten

Voor álle processen in het lichaam zijn voedingsstoffen nodig. Voor de aanmaak van je energie, voor je vetverbranding, voor soepele gewrichten en gezonde botten, voor een goed concentratievermogen, voor je spieropbouw, voor je hormoonbalans. In ál deze processen zijn stoffen als vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren essentieel.

 

Door onze huidige levensstijl en voedingspatroon krijg je deze stoffen vaak niet genoeg binnen. Tekorten en bepaalde leefstijlfactoren dragen bij aan het ontstaan (en terugkeren) van gezondheidsklachten en de ontwikkeling van chronische ziektebeelden.

Wat is orthomoleculaire therapie?

Deze vorm van therapie richt zich op de relatie tussen voeding en leefstijl op gezondheid. 

‘Orthomoleculair’ is samengesteld uit orthos (‘goed’ of ‘juist’) en moleculair (‘samenstelling van moleculen’).

Dat houdt in dat alle stoffen die normaal in het lichaam voorkomen, in optimale hoeveelheden aanwezig zijn, zodat alle lichaamsprocessen goed kunnen verlopen. 

“Genezing met behulp van bewezen effectieve voeding- en leefstijlinterventies, waar nodig aangevuld met natuurlijke stoffen” 

Orthomoleculaire therapie

  • Maakt gebruik van stoffen die van nature in voeding of in ons lichaam voorkomen.
  • Maakt gebruik van wetenschappelijke onderbouwing. Het is evidence based.
  • Kan altijd een aanvulling zijn op reguliere geneeskunde. Daarom ook wel ‘complementaire geneeskunde’ genoemd. 

Verschil tussen reguliere-  en orthomoleculaire geneeskunde

Naast dat orthomoleculaire therapie werkt met natuurlijke en met lichaamseigen stoffen is er nog een verschil:
Reguliere geneeskunde gebruikt vaak een aanvalsstrategie. Bijvoorbeeld door chemische middelen in te zetten (medicatie), te bestralen en zieke delen van het lichaam weg te halen (opereren). Waardevol en onmisbaar bij bijvoorbeeld botbreuken, acute ontstekingen en infecties. Bij chronische klachten kan reguliere geneeskunde helaas niet altijd de oplossing bieden. Het verhelpen van aanhoudende vermoeidheid, overgewicht, diabetes 2 en prikkelbaar darmsyndroom zijn voorbeelden waar vaak op wordt vast gelopen. Gelukkig hoef je hiermee niet te blijven leven.


Orthomoleculaire therapie werkt met een balans-herstelstrategie. Er wordt gekeken naar de mogelijke oorzaken. Waaróm kan het lichaam niet genoeg energie aanmaken? Waaróm lukt het niet om vet te verbranden? Waaróm blijft de bloedsuiker niet in balans? Waaróm zijn de darmen geprikkeld? En het belangrijkst: wat hier aan te doen. Zodat het lichaam weer in balans kan komen en gezondheidsklachten verdwijnen.

Orthomoleculaire- en reguliere geneeswijzen werken daarom heel mooi aanvullend op elkaar. 

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut werkt met een totaalaanpak. Deze bekijkt het lichaam als geheel en heeft inzicht in de werkingsmechanismen, biochemische processen en de samenhang tussen verschillende systemen in het lichaam. Er kunnen vele factoren invloed hebben op het ontstaan van een klachtenbeeld. Stel afvallen lukt niet... dan kan dit uiteraard liggen in je voedingspatroon. Maar wist je dat dit ook kan liggen aan een disbalans in je hormoonhuishouding? Of aan een verstoord darmmilieu? Of aan chronische stress?


Een orthomoleculair therapeut kijkt naar de klacht en onderzoekt welke vastgelopen processen hier mogelijk aan ten grondslag liggen. Vervolgens wordt erop zoek gegaan naar oplossingen om processen weer te herstellen zodat klachten kunnen verdwijnen. Deze oplossingen kunnen liggen in voedingsaanpassingen, leefstijlinterventies en ondersteunende voedingsstoffen. Vertalen we dit naar bovenstaand voorbeeld om succesvol af te kunnen vallen... dan kan de oplossing liggen in belangrijke voedingsveranderingen, maar net zo goed in het ondersteunen van de darmen met bepaalde stoffen of door te werken aan structureel stressmanagement. Een gecertificeerd orthomoleculair therapeut weet waar te zoeken.


Lichaamsprocessen worden hersteld zodat klachten kunnen verdwijnen. Zo kun jij weer blij en lekker in je vel zitten.

Optimale gezondheid, op een natuurlijke manier

Lees hier meer over de mogelijkheden, je investering en de unieke methode van JouwVitaliteitscoach.nl