5 redenen om na het eten te wandelen

5 redenen om na het eten te wandelen

Bewegen is goed voor je, dat weten we allemaal. Door het vele zittende werk in onze Westerse samenleving is genoeg bewegen overigens best een uitdaging geworden. Het idee om, naast al je verplichtingen, jezelf ook nog eens naar de sportschool te moeten slepen is vaak teveel. Vaak willen we het te groots aanpakken (“vanaf nu moet ik 3x per week intensief trainen”) terwijl je met kleine stappen (die je veel beter vol kunt houden) ook al een groot verschil maken. Door structureel na het eten even te wandelen bijvoorbeeld.

Waarom is wandelen na het eten gezond?

Wandelen is gezond en wandelen na het eten heeft nog weer extra positieve effecten:

  1. Het stimuleert je spijsvertering;
  2. Het werkt balancerend op je bloedsuikerspiegel;
  3. Het is gezond voor je hart en bloedvaten;
  4. Het helpt voor een gezonde bloeddruk;
  5. Het ondersteunt gewichtsverlies.

  1. Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering

    Door te bewegen na het eten ondersteun je je spijsverteringsorganen. Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken. Zodoende kan je ook verstoppingsklachten voorkomen en verhelpen.

  2. Wandelen na het eten werkt balancerend op je bloedsuikerspiegel

    Na het eten bewegen heeft een positief effect op de regulering van je bloedsuikerspiegel. Het voorkomt grote pieken in je bloedsuiker en zorgt ervoor dat de glucose vanuit je gegeten maaltijd gebruikt wordt voor je spieren en niet als vetopslag.
    Een leuk weetje: uit onderzoek blijkt dat 3x per dag 10 minuutjes wandelen (bijvoorbeeld na je ontbijt, lunch en diner) beter is dan 1x per dag 30 minuten wandelen. Zo wordt het ook makkelijker om dit dagelijks structureel te doen.
    Waarom is wandelen na het eten gezond?

  3. Wandelen na het eten is gezond voor hart en bloedvaten

    Regelmatig bewegen helpt voor een gezonde bloeddruk en een betere vetstofwisseling (bv. cholesterol). Ook hier weer tonen onderzoeken aan dat meerdere keren kort bewegen per dag nog gunstiger is, dan 1x per dag een langdurigere training. Regelmatig eventjes (matig-intensief) bewegen is zeer gunstig voor het omlaag brengen van triglyceriden in het bloed en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

  4. Wandelen na het eten ontstresst en zorgt voor een betere nachtrust

    Door te wandelen breng je je stresshormoon cortisol omlaag. Met buiten bewegen kom je weer even ‘uit je hoofd’ en ‘in je lijf’. Zo ontstress je automatisch. Lagere waardes van cortisol ’s avonds zijn belangrijk, want anders kan melatonine (je lichaamseigen slaaphormoon) zijn werk niet goed doen. Cortisol en melatonine zijn namelijk tegenhangers van elkaar. Hoe beter melatonine tot uiting kan komen, hoe beter je kunt slapen.

  5. Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies

    Voldoende bewegen (i.c.m. met een goed voedingspatroon) speelt natuurlijk een onmisbare rol in het bereiken en behouden van een gezond gewicht.
    Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan. Zo kan deze brandstof als energie gebruikt worden in plaats van dat ze opgeslagen worden in je vetreserves.

Wat wil ik onthouden?

Wandelen na het eten is gezond. Het ondersteunt je stofwisseling en een gezond gewicht, helpt voor gezonde hart- en vaten, ontstresst en draagt bij aan een goede nachtrust. Lange einden wandelen zijn niet perse noodzakelijk om van de voordelen te profiteren. Dagelijks 3x 10 minuten lopen (na ontbijt, lunch en diner) blijkt al een zeer gunstig effect op je lijf te hebben.

P.s: Ieder leven is anders en ieder lijf is anders. Lijkt het je fijn persoonlijke begeleiding te krijgen in hoe jij structureel voldoende beweging in jouw dagelijks leven kunt implementeren? Op een manier die voor jou haalbaar is en bij jou past? Lees hier meer over de mogelijkheden!
Over de schrijver
Annick Adriaansz is eigenaar van JouwVitaliteitscoach.nl. Ze is specialist op het gebied van gezondheid en preventieve leefstijlgeneeskunde. Als gecertificeerd Orthomoleculair Therapeut, Hormoonbalans coach en Leefstijlcoach / Leefstijltherapeut helpt ze gepassioneerd cliënten het leiderschap over hun eigen gezondheid weer terug te geven.Binnen het bedrijfsleven verzorgt Annick vitaliteitstrainingen, vitaliteitslezingen en vitaliteitsworkshops, schrijft ze gezondheidsartikelen en blogs en doet ze consultancy op het gebied van gezondheidsprojecten.
Reactie plaatsen