In dit artikel een opmerkelijk gezondheidsweetje over het verhogen van je vetverbrandingscapaciteit.
Een goede vetverbrandingscapaciteit is belangrijk voor een gezond gewicht
Voor velen is het bereiken en behouden van een gezond gewicht een on going struggle. Bij het afvallen focussen we ons doorgaans op het verminderen van calorieën. Dit helpt, maar op de lange termijn zeer laag calorisch eten werkt helaas averechts. Je vetverbranding komt op een lager pitje te staan en je wordt te moe om te bewegen. Het resultaat: je verliest spiermassa, voelt je futloos en je komt sneller aan. Daarom is het effectiever om je te richten op het verhogen van je vetverbrandingscapaciteit.
Om je vetverbrandingscapaciteit omhoog te krijgen kun je bijvoorbeeld kiezen voor weerstandstraining, krachttraining en HIIT training. Maar wist je dat er nog een heel belangrijke methode is?
Stressreductie helpt je vetverbranding
Het verminderen van stress kan helpen bij het verhogen van de vetverbranding. Volgens een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Obesity, kan stress leiden tot een verhoogde productie van cortisol, een hormoon dat kan bijdragen aan vetopslag in de buikstreek. Bovendien kan stress ook leiden tot een verminderde stofwisseling en een verhoogde eetlust, wat kan bijdragen aan gewichtstoename. Stressmanagement technieken zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en oefeningen voor mentale gezondheid kunnen daarom helpen bij het verminderen van stress en het verhogen van de vetverbranding.
Waarom leidt stress tot een verminderde stofwisseling?
Dat stress je stofwisseling kan verstoren en meer honger kan geven komt door de effecten van het stresshormoon cortisol. Wanneer we gestresst zijn, produceert ons lichaam meer van dit hormoon. Cortisol kan de bloedsuikerspiegel verhogen (terwijl je nog niet eens hebt gegeten), wat op den duur kan leiden tot een verminderde insulinegevoeligheid. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een vermindering van de stofwisseling, omdat je cellen minder gevoelig zijn voor insuline (wat betekent dat ze minder efficiënt glucose (brandstof) kunnen opnemen). Dit kan leiden tot vermoeidheid en een vermindering van de energieproductie.
Waarom zorgt chronische stress voor meer eetlust?
Cortisol kan leiden tot een verhoogde eetlust, omdat het de productie van het hongerhormoon ghreline kan verhogen en de productie van het verzadigingshormoon leptine kan verminderen. Hierdoor kan het moeilijker worden om honger te onderdrukken en kan er een verhoogde neiging zijn om te snacken of te eten.
Bovendien kan stress ook leiden tot een verhoogde neiging om te eten ongezonde voeding die rijk is aan suiker, zout en bewerkte vetten, wat kan leiden tot gewichtstoename. Bij stress pieker je vaak en bij velen kan het ook de nachtrust verstoren. Daardoor ga je vermoeider je dagen door en gaat je brein op zoek naar direct toegankelijke brandstof. En dan crave je meestal niet naar broccolistronkjes ;)
Hoe verlaag je op een eenvoudige manier je cortisol
Oke, het is dus belangrijk om stress binnen de perken te houden. Een beetje stress is goed, maar langdurige stress werkt sterk verstorend. Maar hoe doe je dat, stress reduceren? Hierin wil je altijd kijken naar welke kleine haalbare stapjes je kunt nemen.
Er zijn verschillende manieren om je cortisol op een eenvoudige manier te verlagen, zoals:
- Lichaamsbeweging:
Met lichaamsbeweging ga je UIT je hoofd en IN je lijf. Om cortisol te verlagen wil je kijken naar 'vriendelijke' vormen van beweging. Denk aan wandelen, rustig hardlopen, yoga of fietsen. Buiten bewegen helpt extra, het daglicht werkt balancerend op je neurotransmitters. Mild intensieve beweging kan dus heel mooi helpen bij het verminderen van stress en het verlagen van cortisol. Zware of zeer intensieve beweging juist weer niet. - Ademhalingsoefening:
Technieken zoals diafragmatische ademhaling, yoga ademhaling of geleide meditatie, kunnen helpen bij het verminderen van chronische stress en het verlagen van cortisol. Een makkelijke techniek is: 4 seconden in ademen, 7 seconden vasthouden en 8 seconden uitademen. Zo switch je van je stressstand naar je rust- en herstelstand. - Slaap:
Voldoende slaap is van groot belang om je stressweerbaarheid te verbeteren. Soms is dit het eerste waar je mee wilt beginnen. Wanneer je beter hebt geslapen ziet het leven er weer heel anders uit. Je kunt zaken beter relativeren, prioriteiten beter overzien en je hebt meer rust en ruimte in je hoofd om je volgende stappen te bepalen. - Voeding:
Een gezonde en gebalanceerde voeding is belangrijk omdat een voedingspatroon vol sterk bewerkte producten (zonder stoffen waar je lichaam iets aan heeft) of producten waar je (ongemerkt) niet goed tegen kunt ook stressorenvoor je lijf zijn. - Sociale contacten:
Het hebben van een sterk sociaal netwerk van familie en vrienden kan helpen in het verminderen van je cortisollevels. Maak tijd op tijd door te brengen met mensen waar je energie van krijgt en blij van wordt. - Mindfulness:
Technieken zoals mindfulness meditatie, tai chi of geleide meditatie kunnen je helpen je bewust te worden van je gedachten, spierspanningen in je lijf, gedragspatronen, etc. Soms kunnen we gewoonweg niet eens meer ontspannen. Deze technieken helpen om weer beter in contact te komen met je gedachte, je lichaam en je gevoel. - Ontspanning:
Methoden zoals progressieve spierontspanning, body scan en geleide ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om je lichaam te switchen van de 'aanstand' naar de 'uitstand'. En vergeet niet om bewust even een momentje voor jezelf te pakken elke dag. Ook al is dit maar 5 of 10 minuutjes. Een kop thee of koffie, deze met aandacht opdrinken en je lijf even bewust ontspannen. En leave de telefoon alone...
Stressreductie: kijk wat werkt voor jou
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is, dus het is aan te raden om te experimenteren met verschillende methoden om te zien wat het beste werkt voor jou. Probeer, evalueer en implementeer :)
Ik hoop dat je hier al veel waardevols uit kunt halen! Heb je meer hulp nodig, ik help je graag verder.